Impressie van workshop Miri Golan

Zaterdag 8 januari 2022 hield Miri Golan een presentatie tijdens een Foldeas bijeenkomst, georganiseerd door Gerardo G.. Alleen al de landen die vertegenwoordigd waren zijn indrukwekkend: de organisator organiseert vanuit Colombia, Miri Golan presenteerde vanuit Israël, er waren in totaal 87 deelnemers vanuit India, USA, Denemarken, UK, Frankrijk, … en Nederland :o).

Miri Golan vertelde over haar Origametria project, een samenvoeging van origami en geometry (meetkunde). Zij richt zich met name op jonge leerlingen, vanaf een jaar of vier tot en met twaalf jaar oud.

Origametria maakt een enorme groei door (van 150 naar 630 scholen tijdens het eerste jaar corona-pandemie), met name omdat veel van de lessen online gevolgd kunnen worden. Er zijn plannen om in meer landen uit te rollen (lees: de lessen te vertalen, ze zijn nu in het Engels, Hebreeuws en Arabisch). Er zijn ook ontwikkelingen gaande om leerlingen via een observatie van hun vouwwerk via een camera met behulp van AI feedback te geven op hun vouwwerk. Op dit moment levert Origametria meer dan 1.000.000 vouwblaadjes per jaar aan de aangesloten scholen…

Doel van Origametria is dat leerlingen beter worden in meetkunde doordat ze het vanaf het begin spelenderwijs hebben geleerd via het vouwen van figuren. Bij ieder figuur dat gevouwen wordt staat een wiskundig concept centraal: zo hebben we tijdens de lezing een vis gevouwen waarbij een rechte hoek centraal stond. Alle aanwijzingen die gegeven worden zijn in wiskundig correcte taal: je zegt bijvoorbeeld niet “vouw de rand van het papier naar het midden“, maar “vouw de rand van het papier naar de symmetrie as van het papier“. Wat een symmetrie as is wordt dan weer via een ander origamifiguur uitgelegd.

Bijzonder is dat Miri Golan altijd een origami-docent is geweest. Ze begon als docent in het speciaal onderwijs, en haar doelgroep breidt zich steeds meer uit. Mooie uitspraak van haar tijdens de lezing die weergeeft hoe zij met origami werken ervaart bij haar leerlingen: “When the paper folds, the emotion unfolds.”